BALIKESİR KAYA TIRMANIŞ BÖLGELERİ (Serhat Alkıvılcım)

1995 yılında, çocukluğun verdiği merak ve macera duygusu sonrası dağcılık ve kaya tırmanışı ile tanışmıştım. Balıkesir Üniversitesi’nde federasyon eğitimi açtırmış ve eğitimli olduğumuza inanıp teknik rotalar tırmanmaya başladık. Piknik alanındaki kayalarda iniş, top-rope tırmanış, yürüyüşler, kanyon ve mağaralar…
O zamanlar İstanbul ve Antalya’da tırmanışlar yapılıyordu. Bilgiye ulaşım zordu ve usta çırak ilişkisi ile öğrenebileceğimiz bir kimse de yoktu. ODTÜ DKSK’den tanıdıklardan aldığım kitaplarla öğrenmeye çalıştık.

Sanırım 96 yılında Ankara’ya giderken 1 saat mesafedeki Mezitler Kanyonu’ nu keşfettim. Burada top-rope ve lider tırmanışlar yaparak başladık Balıkesir’deki yeni keşiflere. O zamanın koşulları ile ayaklarda botlar ve daha sonra keşfedeceğimiz kara lastikler ile tırmandık. 4’lük, 5’lik rotalarda geleneksel çıkışlar yapıyorduk ve bizim için o zaman zor olan 6’lık, 7’lik rotaları top-rope tırmandık. Bırak fırça ile krimp temizlemeyi; çürük kaya, ot, bitki temizliğini bile düşünmüyorduk. Gölgeyi beklemek yok, ısınmak yok, tamamen kelle koltuk tırmanışlar… F-16 filosundaki pilotlar ile tehlikeli tırmanışlar yaptık ve ne şans ki kaza yaşamadık.
Spor tırmanış mantığı hiç yoktu kafada, hep geleneksel tırmanış ve o da sikke çakarak. Mezitler kanyonunda yaptığımız bir keşif günü yürüyüşünde, havanın soğuk olması ve tek ulaşım aracı olan trenin, 20:50‘de bizi alacak olmasından ötürü rotayı uzatıp bir sonraki tren durağı olan Nusret köyünde bitirmeyi düşündük. Köye 1,5 km mesafedeki kayaları ilk o zaman gördüm, sanırım 1997 sonu Aralık ayıydı.

 


1 ay sonra gelip tırmandık. Tabi ki geleneksel tarzda. Artık takozum da vardı ve Aladağ tırmanışları için ulaşımı çok kolay bir antrenman yeri bulmuştuk. En fazla 60m tırmanılabilecek geleneksel rotalar vardı. Çoğu 15-20 metrelik kısa rotalardı. 2000 yılında Makedonya’lı Vladimir’den satın aldığım Fixe boltlara kadar eğitim, top-rope ve geleneksel için kullanmıştık Nusret’ i. Bulgaristan ve Makedonya’da yaptığım spor tırmanışlar buraya açacağım rotaların ilk kıvılcımını verdi. Geçmişte emniyet aleti yerine yarım kazık kullanan ve her düğümü, teknik malzemeyi, geleneksel tırmanışta Balıkesir ve Niğde’de kullanan ben, 9- çıkabilen ama emniyet almasını bile tam bilmeyen Makedonyalı spor tırmanıcıları görünce afalladım. Aladağlar’da ve Balıkesir’de 6’lık gelenekseller çıkmıştım ama bu dereceler hayaldi.
2000 yılı şubat ayında Nusret kayalıklarında ilk rotamı açtım “Limbik”. Hala spor rota mantığı yoktu. Boltları öyle bir çakmıştım ki solundan çıkarsan 6’lık(ama boltlar 1m sağında) sağından çıkarsan 7’lik. Öğrenci kafası; para yok, az masrafla 2 rota. Rotanın ortasında askı istasyonu öğretmek için 2 ayrı 8 mm’lik el boltu. Şu anda bile komik gelmiyor. Tek kelime ile trajik. İkinci rota “Yarasa” onda sorun yok. Rotaları açmamızda komik, Bülent’in (Bili) arabası veya bisiklet ile jeneratör, spiral, 50m uzatma kablosu(+15m yedek), elektrikli matkap taşırdık. Şarjlıyı kim bulmuş! BADAKUT isimli dağcılık kulübüne arama kurtarmada kullanılsın diye Balıkesirli zengin esnaflarca bağışlanan malzemelerdi bunlar. Spiral mi neden? Kulak kayaya otursun diye düzeltmek için. Dönemin modası tayt, hala alışamadığım iş gözlüğü, tasarruflu atılan boltlar…

 


Mezitler’de ilk rota “Uzan Uzan” 7- (artık şarjlı matkap ile). Yeni geleneksel rotalar, şimdi baraj altında kalan Havran İnboğazı mağarası çevresinde çok ip boylu gelenekseller, 200 metrelik Çataldağ granitinde geleneksel tırmanışlar. İş hayatı yüzünden 1,5 sene ara, ardından Balıkesir’de tırmanış partneri sorunu ve tekrar üniversiteliler ile tırmanış. Daha sonraları Emrah’la (Emrah Özbay) planladığımız uzun duvar projelerine çalışmak için Nusret ve Mezitler’de rota sayısını arttırdım, 5’den 9’a kadar derecelerde rotalar ve projeler çıktı.

2015’de tüm gün gölge olan Deliktaş’ı keşfettik. Kireçtaşından oluşmuş doğal bir kemer. İkonik bir mekan.
Üniversitelilerin ve yerel kulüplerin de katılımı ile ulaşımı ve konforu en rahat bölge Nusret daha fazla rağbet görmeye başladı. 2017 yılında Kemal abi ve belediyenin de destek vermesi ile Nusret’te rota sayısı 50’yi geçmeye başladı. Nihayetinde 2018 ve 2019 Mayısında bölgede iki defa kaya tırmanışı şenliği düzenleyerek bölgeyi tanıtmaya çalıştık.
Şu an spor rota sayısı Mezitler’de 21, Deliktaş’ta 16, Nusret’te ise 100’ü geçmiştir. Yerel bir tırmanıcı olarak bunca emekten sonra burada birilerini tırmanırken görmek harika özellikle de çocukları..

ETİK HATIRLATMALAR

- Hazırlanmış rotalarda rotayı açan kişinin izni olmadan değişiklik (ekstra bolt çakmak, geleneksel rotalara bolt çakmak ve tutamakların boyutları ile oynayacak kadar sert temizlik) yapılmamalıdır.

- Proje rotaların ilk çıkışları için rotayı açan ile irtibata geçilmelidir.

- Bölgede ve rotalarda bulunan ekipman ve malzemeleri almayın.

- Tırmanışın sürdürülebilirliği açısından gittiğiniz bölgenin yerel halkının ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına saygı gösterin.

NOT:

- Bölgelerde rota açma çalışmaları devam etmektedir. Dolayısıyla Rehber kitaptaki bazı bilgiler güncel olmayabilir.
Az tırmanılan rotalara verilmiş dereceler tam oturmamış olabilir.

Uyarı:

- Az tırmanılan rotalarda taş kopma riski olabilir. Kask kullanmakta fayda var.

BALIKESİR KAYA TIRMANIŞ ROTALARINA ULAŞIM (Barış Yıldırım)

2009 yılında üniversite için İzmir’den Balıkesir’e geldiğimde böyle çorak ve ücra bir şehirde 4 yılın nasıl geçeceğine dair hiçbir fikrim yoktu. Dönemin BAÜDAKS(Balıkesir Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Topluluğu) başkanı Durdu Bağırtlak’ın beni tırmanış partneri sorunu yaşayan Serhat abi ile tanıştırması dağcılığa başlamam için çok iyi bir usta-çırak ilişkisi oluşturdu. Serhat abi alpin stil projelerine çalışırken açtığı rotalarda emniyetini alarak, tırmanarak, öğrenerek pişmeye başladık.
Balıkesir’in her köşesinde tırmanış için arı gibi çalışan Serhat abi ve spor rotaların açılmasında emeği geçen bir çok eski yeni Baüdaks’lı gibi bende bu şehirde bulunduğum sürede bolca ve tüm bölgelerde tırmandım. Sefil üniversite yıllarında bölgelere ulaşım için her türlü yolu denediğimiz için bu yazıda size aktarabileceğim en iyi bilginin tırmanış bölgelerine ulaşım olduğunu düşündüm.

NUSRET KAYA TIRMANIŞI BÖLGESİ

Nusret, Balıkesir’in Kepsut ilçesine bağlı bir köydür. Tırmanış bölgesi Balıkesir merkezden 33 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşımda şahsi aracını kullanmak isteyenler aşağıdaki linkten konum bilgilerini bulabilir. Toplu taşıma ile ulaşmayı düşünenler için Balıkesir’e ulaştıktan sonra birkaç yol mevcut. Ucuz ve yaygın olandan pahalıya doğru aşağıda sıraladım:
Balıkesir Tren Gar’ından Kütahya yönüne hareket eden trenlerden Karesi Ekspresi veya Posta Treni’ne (Balıkesir Nusret 07:15, Nusret Balıkesir 21:30) binerek Nusret köyü tren garında inerek ulaşabilirsiniz. En iyi ulaşım yöntemi trendir. Ancak saatleri değişkenlik gösterebilir. Gitmeden önce TCDD Balıkesir Tren Gar’ını aşağıdaki numarasından arayarak bilgi alabilirsiniz.
Balıkesir Toplu Taşıma Merkezi’nin(Eski garaj) arkasında bulunan köylü garajına ulaşıp Nusret köy otobüslerine binmek. Daha çok köyden merkeze gelen öğrenciler için planlanmış saatleri var pazartesi sabah 9:00 ve cuma öğleden sonra 16:00 gibi kalkışları var. Saatler değişkenlik gösterebilir.
Yine Balıkesir Toplu Taşıma Merkezi(Eski garaj)’nin arkasında bulunan Kepsut Koop’un Kepsut ilçe dolmuşlarına binip Nusret yol ayrımında inebilirsiniz. Buradan köye mesafe yaklaşık 10km otostop veya Kepsut merkezden tutabileceğiniz bir taksi ile köye ulaşabilirsiniz.
Köy merkezinde indikten sonra kaya tırmanışı yapılan yere(köylüler bu bölgeye ”saya mevkii” derler) gitmek istediğinizi söyleyerek yol tarifi alabilirsiniz. Ya da köy camisinin yanından tren istasyonuna doğru uzanan yolu -tren yoluna paralel- takip edebilirsiniz. İstasyona gelince istasyonun 500m kadar kuzeyindeki köprüden Kille deresinin karşı tarafına geçip yolu dere boyunca takip ederek rotalara ulaşabilirsiniz.
Linkler ve bilgiler:
Google Maps linki: https://goo.gl/maps/qe74TKRvyhoHKoddA
Balıkesir Tren Garı telefon numarası: +90 266 241 03 00
Wikiloc linki: https://tr.wikiloc.com/kaya-tirmanisi-rotalari/nusret-rock-climbing-way-to-it-3631487
Thecrag linki: https://www.thecrag.com/climbing/turkey/area/1020488988

MEZİTLER KAYA TIRMANIŞI BÖLGESİ

Mezitler, Balıkesir’in Kepsut ilçesine bağlı bir köydür. Ancak rotalara daha yakın olan köy Sarıfakılar (Sarfaklar) köyüdür. Tırmanış bölgesi Balıkesir merkezden 45 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşımda şahsi aracını kullanmak isteyenler aşağıdaki linkten konum bilgilerini bulabilir. Toplu taşıma ile ulaşım biraz sorunludur. En uygun yöntem tren. Yinede Balıkesir’e ulaştıktan sonra izleyebilecekleri başka yollar mevcut:
Balıkesir Tren Gar’ından Kütahya yönüne hareket eden trenlerden Posta Treni’ne (diğer trenlerin hiçbirisi burada durmaz) binerek Sarıfakılar (Sarfaklar) köyünde inerek ulaşabilirsiniz. Normalde tren bu durakta durmaz. İneceğiniz yerde eski yıkık bir durak var. Bazı kondüktörler bilmeyebilir. Bilet kontrolü yapan görevliye Sarfaklar durağında ineceğinizi özellikle vurgulayın. (Hiç bilmeyen bir kondüktör/batman’a denk gelirseniz Nusret köyü tren garından sonra tünellere girmeden önce 222.km’de ineceğinizi vurgulayın.) En iyi ulaşım yöntemi trendir. Ancak saatleri değişkenlik gösterebilir. Gitmeden önce TCDD Balıkesir Tren Gar’ını aşağıdaki numarasından arayarak bilgi alabilirsiniz.
Balıkesir Toplu Taşıma Merkezi (Eski garaj)’nin arkasında bulunan Kepsut Koop’un Kepsut ilçe dolmuşlarına binip Kepsut merkezden tutabileceğiniz bir taksi ile köye ulaşabilirsiniz (19km). Ancak taksi arazi aracı olursa iyi olur yoksa Sarfaklar köy merkezinden eski tren durağına 3-4km’lik bir yol yürümeniz gerekir.
Olmayan tren garında indikten sonra hava aydınlıksa kanyonun girişini göreceksinizdir. Kanyonun sol tarafından yukarıda bulunan çoban kulübesine kadar 15 dakikalık yürüyüşle çıkabilirsiniz. Sonrasında kanyona doğru alçalan makilik vadiden kanyon içine girerek rotalara ulaşabilirsiniz.
Linkler ve bilgiler:
Google Maps linki: https://goo.gl/maps/nLjyoFVR8CKKt9nj9
Balıkesir Tren Garı telefon numarası: +90 266 241 03 00
Wikiloc linki: https://tr.wikiloc.com/kaya-tirmanisi-rotalari/mezitler-kanyonu-kaya-tirmanis-bolgesi-10132405
Thecrag linki: https://www.thecrag.com/climbing/turkey/area/2247342492

DELİKTAŞ KAYA TIRMANIŞI BÖLGESİ

Deliktaş, Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı bir bölgedir. (Karesi merkez ilçesine bağlı Deliktaş köyü ile karıştırılmamalı.) Tırmanış bölgesi Balıkesir merkezden 45 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşımda şahsi aracını kullanmak isteyenler aşağıdaki linkten konum bilgilerini bulabilir.
Toplu taşıma ile ulaşmayı düşünenler için Balıkesir’e ulaştıktan sonra Balıkesir merkezde bulunan Kayabey İlkokulu önünden veya Balıkesir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden kalkan İvrindi Birlik Koop. dolmuşlarına binip İvrindi merkeze kadar gidebilir. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürer. İvrindi merkezde indikten sonra Merkez Camii yakınındaki Huzur Taksi duraklarından taksi tutabilirsiniz. Taksiciye Salih Kurt’un damına, son tavuk çiftliğinin oraya gittiğinizi söyleyin. (Deliktaş’a gitmek istediğinizi söylerseniz sizi Aşağıkaleoba köyüne götürebilir ki oradan tırmanış bölgesine ulaşım zor olur.)
Tavuk çiftliği araba veya taksi ile gelenler için son noktadır. Buradan rotaların olduğu yere ulaşım 25 dakika yürüme mesafesi. Tavuk çiftliğinin güneyinde çiftlik boyunca ilerleyen yola girilir, çiftlik binası bitmeden bir tarla içinden sola ayrılan yoldan karşıda tek gözüken çiftlik evine gidilir. Tel kapıdan geçilip aşağıda gözüken çeşmeye doğru ilerlenir. Çeşmenin doğusundaki meşe ormanı kalıntısında patika boyunca ilerlenip ormandan çıkınca tarlanın karşısında bulunan toprak yola geçilir. Buradan itibaren toprak arazöz yolu boyunca oluşturulmuş babalar (otlar babaları görmenizi engelleyebilir) takip edilerek önce biraz aşağı inilip sonra kıvrılarak tepenin üstüne çıkılır. Tepede Deliktaş göründüğü anda (baba var) sola rotalara dönen görece daha otlu toprak yola girilip rotalara varana kadar ilerlenir.
Linkler ve bilgiler:
Google Maps linki: https://goo.gl/maps/FpM5TUhg8UEimDZZ6
İvrindi Birlik Koop. telefon numarası: +90 266 243 88 94 Balıkesir
+90 266 456 11 55 İvrindi
Huzur taksi İvrindi telefon numarası: +90 266 456 10 49
Wikiloc linki: https://tr.wikiloc.com/kaya-tirmanisi-rotalari/ivrindi-deliktasivrindi-merkezden-kaya-tirmanisi-rotalarina-ulasim-10132181
Thecrag linki: https://www.thecrag.com/climbing/turkey/area/2610975774

 

Rehber kitap güncellemeleri:

1) Mezitler Bölgesi, Ortaya karışık rotası derecei 7b (8+,9-) olarak güncellenmiştir. İlk çıkış Doğan Palut.
2) Deliktaş Bölgesi, Köylüye sorma rotası ilk çıkış yapıldı 7b+ (9-).İlk çıkış Serhat Alkıvılcım.
3) Deliktaş Bölgesi, Sağanak rotası ilk çıkış yapıldı 9+. İlk çıkış Tugay Elbasan.
4) Deliktaş Bölgesi, Voldemort rotası uzatıldı ve proje.Tahminen 1. istasyondan sonra 17-20 metre arası daha gidiyor.

 Eiger Kuzey Duvarı Heckmeir Rotası (1938 Route) tırmanış raporu

link: https://emrahozbay.com/uzun-duvar/42-eiger-kuzey-duvar.html