Çok çok uzun zaman olmuştu geleneksel bir rotayı ilk görüşte denemeyeli. Geçtiğimiz hafta Zirve Dağcılık için yaptığım küçük söyleşide, Sönmez (Erkaya) bir soru yöneltti bana, "Neden geleneksel rota açmıyorsun" şeklinde. Aslında bu zamana kadar açtığım birkaç basit geleneksel rota vardı ama hiçbirini üzerine yazıp çizmeye değer, daha doğrusu kayda değer bulmamıştım. İşte bu motivasyon ile geçtiğimiz hafta sonu, Geyve'de yeni bir geleneksel rota tırmandık, kadim tırmanış partnerim Mustafa Yeşildal ile.

Aslında yine çok kayda değer bir rota değil ancak Geyve'nin yeni bir bölge olmasından sebep, belki birilerini geleneksel rota açmaya motive eder düşüncesi ile bu yazıyı kaleme alıyorum.

Rota Geyve'deki sol ana blok üzerinde. Bloğun ortasından başlayarak zirveye bağlanan oldukça direk bir hat. İlk ip boyundan sonra çok belirgin olan kulvar / çatlak sistemini takip ediyor. Yaklaşık 105 metrelik bu rotayı, biz 3. ip boyuna ayırarak tırmandık. İsmini ise rotayı uzun uzadıya incelemeden, biraz şuursuzca tırmanmaya başladığımız için "Bodoslama" olarak koyduk. Yanımızda fotoğraf makinası yoktu, bu yüzden cep telefonlarının kameraları ile çektiğimiz fotoğrafları ekliyorum. Kaliteleri çok iyi değil ancak sizlere fikir verecektir.

Ayrıca rotaya verdiğimiz zorluk dereceleri, teklif ettiğimiz derecelerdir. Tekrarlayan arkadaşlar bize geri dönerse çok sevinirim.

Son olarak büyük boy emniyet malzemeleri, özellikle son iki ip boyunda çok işinize yarayacaktır ve tekrarlayacak arkadaşlar ilk ip boyunda özellikle dikkat etsinler, çürüklük sebebiyle.

Rota: Bodoslama

Ekip: Aykut Türem, Mustafa Yeşidal

Tarih: 15 Kasım 2009

Zorluk: VI- max / V+ zorunlu

Teknik Malzeme:1 adet 70 m. tam tırmanış ipi, 1 tam set yaylı sıkıştıraç (SLCD / friend), 2 set Takoz (Stopper, Hex.), 15 adet değişik uzunluklarda ekspres set, kanca, sikke ve çekiç, perlonlar ve yardımcı ipler, kişisel iniş ve emniyet malzemeleri.

Önemli not: Sikke ve kanca gibi ekipmanları sadece acil durum için taşıyoruz. (Kaza, diğer malzemelerle emniyete alınamayacak hayati risk içerebilecek bir durumda kalmak vs.) Böyle bir durum olmadıkça da asla kullanmıyoruz. Lakin bilinmeyen bir rotaya, zorluk ne olursa olsun, yanımda bu ekipmanları bulundurarak giriyorum. Lütfen bu durum tırmanış bahçesinde sikke kullanılması olarak değerlendirilmesin.

1. ip boyu: (50 metre , V+)

Rota sol ana bloğun hemen ortasında bulunun birbirine paralel iki çatlak/baca hattı ile başlıyor. Biz soldaki hattı tercih ettik ancak diğeri de tırmanılabilir. Soldaki tercihin doğru olup olmadığını bilemiyorum çünkü bu ip boyunun ana sorunu çürüklük. Teknik zorluk V+ dan fazla değil ancak rotayı tırmanırken çürük kayalardan ayıklamak ve yer yer sağlam olmayan emniyet  ile tırmanmak hoş değildi. Bir yerden sonra emniyet alabilmek için baca benzeri yapının solundaki sırtı tırmandık. 50. metrenin sonunda ise bir set mevcut. İstasyon almak için çok elverişli. Bu ip boyunda artçı gelirken gözümüze çarpan tüm çürük blokları temizlemeye çalıştık. O kadar fazla blok indirdik ki, bir ara yan tarafta tırmanan arkadaşlardan Erkin bizi merak ederek kontrol etmeye geldi (Eksik olma Erkin gerçekten!)

2. ip boyu: (32 metre , IV+)

2. ip boyu ile çatlak/kulvar sistemine giriyorsunuz. Teknik zorluk çok fazla değil ama ip boyu görece dik ve çok emniyetli. Büyük boy friend ve heksantrikler makina gibi çalışıyor. 27-28. metrelerde Murat Kandi'nin bu yüzeyleri incelemek için çaktığı iniş boltunun yanından geçtik. Bolt çatlağa oldukça yakın ama çatlak burada o kadar sağlam ve büyük ki, insan elindeki geleneksel malzemeye çok güveniyor.

3. ip boyu: (25 metre , V+/ VI- )

2. ip boyundan sonra rahat bir sette istasyon alınabiliyor. 3. ip boyunda buradan başlayarak önce bacamsı bir yapı geçiyorsunuz ve sonrasında da çatlak sistemi hafif sola kıvrılarak zirveye bağlanıyor. Oldukça sağlam ve emniyeti bol bir ip boyu. Zirveye ulaşmadan hemen önce ne kadar sola doğru devam ederseniz rota o kadar kolaylaşıyor.

İniş:

İniş için en iyi seçenek arkadan yürüyerek inmek. Eğim gayet mülayim ve rahat bir şekilde iki ana kaya kütlesinin arasındaki bele inilip rotanın dibine inilebilir. Biz ip inişi yapmak zorunda kaldık çünkü yürüyüş ayakkabılarımızı rota dibinde bırakmıştık. İniş için ise Murat Kandi'nin bu blokta rota açmak için çaktığı iniş boltlarını kullandık. İlk bolt bizim rotamızın bittiği noktanın hemen 5 metre sağında.

Aykut Türem / tirmanis.org @ 2009

iletişim: aykut.turem[at]tirmanis.org