BDK_Banner.jpg

Giresun Karagöl bölgesinden herkese selamlar. İkinci evim olarak adlandırdığım bu bölge kış dağcılığı için yeni tatlar vermeye çok uygun bir coğrafya. Geçen sene ilk rotamızı bu bölgede açmıştık. Rotanın ismini “İpsiz Sapsız” koymuş, raporunu da tırmanış.org aracılığı ile paylaşmıştık. (Bu arada tırmanış.org ailesine böyle bir imkan sağladığı için çok teşekkür ediyoruz.) Bu sene de bu bölgenin ikinci rotasını açtık ve sizlerle paylaşma kararı aldık.

Birkaç hafta boyunca hava durumlarını takip ettikten sonra aklımdaki planı Muhammed’le paylaştım ve onun da aklına yatmasıyla 4 Mart Çarşamba günü yola çıkma kararını aldık. Giresun Üniversitesi Dağcılık Kulübü’nden Yunus Yüce arkadaşımızın da ekibe katılmasıyla planladığımız gibi Çarşamba sabahı saat 06:00’da yola koyulduk. Giresun’dan Dereli ilçesine yarım saatlik yolculuk ardından burada bir çorba molası ve alışveriş işlerini hallettikten sonra saat 07:00’da Dereli’den harekete geçerek Karagöl bölgesine gideceğimiz Aksu Köyü’ne ulaştık. Buraya bir saatlik yolculukla ulaşımı sağladık. Köyde korucu olarak bulunan Nihat abiden yukarıdaki kar durumu hakkında biraz bilgi aldık. Kendisi, kar çok ama kurt da çok diyerek bizi tedirgin etmeyi ihmal etmedi. Köydeki son hazırlarımızı yaptıktan sonra 08:30 gibi çantaları sırtlandık ve yaklaşık 12 km’lik yürüyüşümüze başladık.

Gecenin getirdiği ayaz sayesinde sabah sertleşmiş karda çok batmadan ilerleyebiliyorduk havanın da güneşli olması bizi üşümekten kurtarıyordu ama bıçak gibi kesen bir rüzgâr vardı. 5 saatlik yürüyüşün ardından kamp alanı olan Camlı Göl alanına geldik. Burada gölün tam kenarı ve rotaların tam altında mescit denilen tek odalı bir ev bulunmakta. Biz konaklama için çadır yerine bu yapıyı tercih ettik. Biraz dinlendikten sonra rota altına kadar yürüyerek sabah gireceğimiz hattı gözlemledik. Bu arada Muhammed de telefonun çekeceği bir nokta arayışına girişmişti. (Bölgede sadece bir yerde telefon çekiyor o da çok nadir) Havanın kararmasıyla birlikte sıcaklık düşmeye hiç dinmeyen rüzgar da şiddetlenmeye başlamıştı. Rüzgar gece boyu öyle bir esti ki sanki kaldığımız mescit havalanıp yere düşüyordu yani kısacası bol rüzgarlı ve bol gürültülü bir geceyi atlattıktan sonra sabah saat 07:00’da kalkarak kahvaltının ardından rotanın altına doğru yürüyüşe geçtik.

Rotanın girişine Saat: 8:30 gibi vardıktan sonra kayanın sağ tarafına yaslanarak yarı sert yarı buz, minimum 65 maksimum 75 derecelik eğimde tırmanışa başladık. Kar çok sert olmadığı için ip açmaya gerek duymadık. Rota 100 metrelik bir kar etabıyla başlıyor. Ardından hafif sola kıvrılarak bir sırt hattına çıkıyorsunuz, burada karla karışık kaya parçaları arasında yürüyerek ikinci bir kar kısmına geliyorsunuz. Burası biraz kısa bir kar etabı ardından III veya IV derece  8 – 9 metrelik bir kaya etabı var, burası zirveye çıkarken en son kaya etabı burayı geçtikten sonra yaklaşık 100 – 150 metrelik sert karla beraber zirveye varıyorsunuz.

Bu hattın hiçbir yerinde ip açmadık çok da açılacak bir yeri yoktu. Sürekli tatlı bir eğimde ilerleyerek zirveye saat 10:30 gibi ulaştık. Rüzgar yüzünden zirvede çok kalamadık. Birkaç fotoğraf çekildikten sonra iniş rotası olan kırklar tepesinden aşağı inerek saat 12:00 gibi mescide vardık. Hemen toparlanıp saat 1 gibi yola koyulduk. Yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından Aksu Köyü’ne indik ve faaliyeti bitirmiş olduk.

Bu tırmanışla birlikte bölgenin ikinci rotasını açmış olduk. Ekip arkadaşlarıma; Muhammed Demir (Ordu Dağcılık İhtisas Kulübü ) ve Yunus Yüce (Giresun Üniversitesi Dağcılık ve Arama Kurtarma Topluluğu ) teşekkür ederim. Benden maddi ve manevi olarak desteklerini hiç esirgemeyen kulübüm Tedak’a çok teşekkür ediyorum.

Rotanın ismi: Hakan Güvenç Kulvarı*

Bölgesi (Dağ ismi/Sektör): İsimsiz Dağ – Giresun

Rota uzunluğu (mt.): 350 m

Toplam ip boyu: Yok

Stil (Geleneksel, Alpin Spor, Kar-Buz): Mix

Genel zorluk derecesi: PD – M2

İlk Çıkış mı: Evet

Tarihi: 05.03.2019

Ekip: Cemre Demiröz, Muhammed Demir, Yunus Yüce

Tırmanış süresi: 2 Saat

Kullanılan teknik malzemeler: Teknik Kazma, Krampon

Hava Durumu: Parçalı Bulutlu

Tırmanış mevsimi: Kış

Kamp alanı: Camlı Göl - Su var ama bu mevsimde donuk -
yerleşim kısmen belli aylarda var.

Ulaşım bilgileri: Giresun Merkeze 90 Km uzaklıkta

*Rotanın ismi benim ve Giresun için çok anlamlı biri olan Hakan abinin ismini verdik. Yurtiçi ve yurtdışında birçok dağda zirve tırmanışı yapan Hakan Güvenç, bir grup dağcıyla birlikte Kırgızistan’daki Tanrı Dağlarının Zafer tepesine tırmandı. Güvenç, dağın 6 bin 800 metre seviyesinde bin 500 metre derinlikteki bir vadiye düşerek hayatını kaybetti.

Cemre Demiröz

İletişim:

dcgrfkr[et]gmail[nokta]com