Bir senedir planını yaptığımız Eldere’nin 7.günü olmuştu. İlk ve ikinci günler Kayıp Dünya (Le Monde Perdu) rotasını denedik fakat rotayı bitirememiştik. Rotada ara ara karşılaşılan ıslaklıklar ve bolt aralarının açıklığı uzun zamandır dağa gitmemiş olan bizi ikinci ip boyunda yıldırdı. Hem doğru dürüst antrenmanlı olmayışımız hem de benim 1 hafta öncesinden Onur'un ise küçük ekspedisyonumuzun 3. günü hasta olması tırmanışımızı büyük ölçüde etkilemişti. Eldere'ye dört kişilik bir ekiple gittik ve kendi aramızda önceden ayarladığımız üzere iki gurup Ben-Onur ve Kenan Temeltaşı - Emrah Kambur olarak ayrıldık. Onur' un hastalığının ikinci gününde ben de Kenan’ lara dahil oldum. Tresor de Topkapı’nın ilk dört ip boyunu tırmandık. O amansız bulutlar üzerimize kapaklanıca koşarak kampa geri kaçtık. Eldere'den yediğimiz tokatların ardı arkası kesilmiyordu. Biz de son günümüzde 4 kişilik ekip halinde Tresor de Topkapı’ ya tırmanma kararı aldık. Fakat bir önceki akşam yağan yağmur Tresor’ün bulunduğu yüzeyi sırılsıklam etmişti. Son günü boş geçirmemek için Onur'la konuşup gözümüze kestirdiğimiz bir hattı tırmanalım dedik, maceraysa macera.
Ana masifin sol alt tabanında bulunan gözden kaçırmayacağınız en yüksek noktası tabanından maksimum 170 metre olan kütle üzerinde, Burn Europe rotasının hemen solunda bir hat belirledik kendimize. Kamp alanından yürüyerek 20 dakikada hattın başladığı noktaya ulaştık. İlk ip boyunu Onur tırmanmak istedi.
Birinci İp Boyu:
Running belay başlayıp Onur basit kısımları geçerken ben arkasından sağlam bir ardıç ağacının yanına gidip ilk istasyonu kurdum. İlk ip boyu 4+/5- derece zorluğunda 50 metre bitiminde istasyon için iki seçenek var. İlki duvardan yetişmiş çatallı büyük belirgin ardıç ağacı. İkincisi bu büyük ağacın solunda bulunan düz yeşillikli sette bulunan devrilmiş ağaç. Onur devrilmiş ağacı tercih etmiş… (Ağacın kökleri sağlam )
İkinci İp Boyu:
Girişte lay-back hamlelerle mükemmel kısa bir çatlak geçiliyor hemen akabinde ufak bir yürüyüş sonrası geldiğiniz noktada dikenli çalıların sağında düz ve dik devam eden hoş bir çatlak göreceksiniz. Bu çatlakta bir miktar yükseldikten sonra dengeli bir hamle yapmanız gerekli ve tam bu noktada aşağıda kalan çarşaklı düzlük ipin sürtmesine sebep oluyor. Çatlağın devamı biraz otlu olduğundan malzeme atma problemi de mevcut. Eğer önceki ara emniyet noktalarını güzelce uzatırsanız ipi sürttürmeden çatlakta devam etmek mümkün. Fakat ben uzatma işlemini yapmadığımdan çatlakta yükselip dengeli hamleyi yapıp ipin ızdırabını çekmeye başlayınca sinsi sinsi geri geri tırmandım. Dikenlerin bulunduğu noktaya friendlerden oluşan bir istasyon hazırladım. İpi tekrar toplama zahmetine girmemek için Onur geldiği gibi devam etti. Girişte malzeme bol, 10 15 metre devam ettikten sonra içi otlu çatlak iyice genişliyor ve malzeme atmak nerdeyse imkansızlaşıyor. Bu noktadan sonra çatlaktan ayrılıp hemen sol yüzeyden tırmanılması önerilir. Tırmanış yekpare gri yüzey üzerinde dik ve keyifli. Buradan 30 metre sonra güzel kocaman bir ağaç sizi karşılayacak. Buraya istasyon kurabilirsiniz. Fakat Onur ip yeterli olduğu için biraz daha ilerleyip 10 metre ötesindeki akbaba yuvası gibi bir görünüşe sahip çalı benzeri bir ağaçtan ve güzel yerleştirilen bir friendden istasyon almış. Buraya kadar 6-/6
Buradan rota sonuna belirgin güzel bacanın içinde devam ettim.4+/5- ,30 metre. Malzeme bol bol atılıyor. Tutuşlar nefis. Bitiminde set ve solunuzda büyükçe bir kaya var. Bu kayaya perlon bıraktık. Buradan da yürüyerek kampa ulaşılabilir.
Notlar: Rota oldukça kolay başlıyor, birinci ip boyu yatık ve fazlasıyla otlu. İkinci ip boyu inanılmaz keyifli, son 20 metredeki malzeme sıkıntısı ayakları titrettirecek cinsten. Son ip boyu ise kolay ama zevkli baca tırmanışı.
Genel olarak keyifli insanı çok zorlamayan, Eldere' ye gidince ısınma olarak tırmanılabilecek kısa bir rota. Bazı yerlerdeki ot can sıkabilir.
Rota Künyesi
Rotanın İsmi: Amerikan Oduncusu
Bölgesi: Dedegöl/Eldere
Rota Uzunluğu (mt.): 140 metre
Toplam İp Boyu: 3 ip boyu
Stil (Geleneksel/Alpin Spor/Kar-Buz): Geleneksel
Genel Zorluk Derecesi: 5/5+
İlk Çıkış mı?: Evet
Çıkış Tarihi: 07.06.2018
Ekip: Onur Testici – Mehmet Taşyağan
Tırmanış Süresi: 3,5 saat
Kullanılan Teknik Malzemeler: İki Adet Yarım ip. Tam set yaylı takoz, Tam set Stopper, , Kişisel Emniyet ve Koruyucu Ekipmanlar
Hava Durumu:Açık,Güneşli
Kamp Alanı: Kuzu kulağı yaylası