BDK_Banner.jpg

BODRUM KAYALIKLARI

Bodrum Kayalıkları öyle büyük bir tırmanış bölgesi olabilecek potansiyele sahip bir yer değil belki ama bölgede başka kaya tırmanışı yapılabilecek pek fazla seçenek olmadığını düşünürsek tırmanış meraklılarının hoşuna gidebilecek mütevazı güzellikte bir yer diyebiliriz. Tırmanıcılar bu bölgede ister tope rope rotalarda isterlerse çok zor olmayan rotalarda geleneksel tarzda tırmanışlar veya tamamen kendilerinin belirledikleri rotalarda ilk tırmanışlar gerçekleştirebilecekleri seçenekler bulabilirler. Ben fırsat buldukça eşim ve küçük kızımla, bazen de tırmanış heveslisi arkadaşlarımla bu bölgeye gelerek tırmanışlar yapıyorum. 40-50 metrelik bazı rotaları Nilgün Dumanlar ile birlikte geleneksel tarzda tırmanarak açtık. Yalnız geldiğim zamanlarda da geleneksel solo tırmanarak açtığım rotalar da oldu. Tırmanmış olduğumuz rotaların zamanla çoğaldığını ve bunları bir yerde toplamak gerektiğini düşündüğümden bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Bölgede küçük bir de mağara bölümü var. Mağaranın giriş kısmında büyük bir ağaç olduğu için mağara uzaktan görünmüyor. Tek boltlu rota olan “Acıların Çocuğu” rotası da bu mağaranın hemen girişinde yer alıyor.

Umarım bu bölgede yaşayan tırmanış heveslisi arkadaşlara rehber niteliğinde olur ve başka başka tırmanıcılar gelerek farklı rotalar açarlar ve burada keyifli zamanlar geçirirler.

ULAŞIM:

Kayalık bölge Bodrum’un hemen girişinde yer alıyor. Bodrum girişindeki Grand Yazıcı Otel’in arka tarafındaki yola girdiğinizde kayalık alan görüş açınıza giriyor. Bölge elektrik dağıtım trafo merkezinin olduğu yere aracınızı bırakıp kayalıklara doğru 15 dakikalık bir patika yürüyüşü gerekiyor. Hızlı ilerlemek için patikadaki babaları takip edebilirsiniz.

Kayalık bölgenin koordinatı: 37.056938, 27.442155

Aracı bırakıp patikanın başladığı yer: 37.052682, 27.440600

ROTALAR

Genel olarak rotalardan kabaca bahsetmek gerekirse, geleneksel tırmanış rotaları genellikle 1 ip boyu uzunluğunda ve ön yüzde bulunuyorlar. Rotaların ilk 20-30 metreleri zor hamleler içeriyor, hatta negatif başlayan yüzeyler bulunuyor. Bu zor bölümlerin devamında setler halinde yükseldiği için tırmanış kolaylaşıyor. Rota üzerinde çok fazla dikenli ot, kuru dallar bulunuyor ve çürüklük de zaman zaman kendini hissettiriyor.

Boltlu ve tope rope rotalarda ise çürüklük sözkonusu değil, kaya yapısı sağlam, kaya yüzeyi bazı alanlarda dikenimsi yapıda olduğu için zaman zaman parmakları acıtıtabiliyor. Bu rotaların zorluk dereceleri geleneksel tırmanış rotalarına kıyasla daha zor diyebiliriz.

1. Acıların Çocuğu Rotası: Bölgenin tek boltlu rotası 20m. uzunluğunda, zorluk VI+ derece. Bu rotayı, Zirve dağcılık Bodrum şubesi adına Burak Başaran (Zirve dağcılık İstanbul şube üyesi ) boltlamıştır. Rota, mağaranın hemen giriş kısmında bulunuyor.

2. Çatlak Rotası: Rota 25m. uzunluğunda V+,VI derece zorluğunda. Bu rotada mağaranın girişinde yer alıyor. Boltlu rotanın tam karşısında kalıyor. Genişçe bir çatlağı takip eden tırmanması keyifli bir rota. Biz rotayı tope rope tırmandık. İstasyonu kurmak için arka taraftan yürünerek yukarıya çıkılabiliyor. Bir sikke, bir ağaç gövdesi ve kayaya dolayabileceğiniz perlon ile istasyonu kurabilirsiniz. Bu rota geleneksel tırmanış için de uygun bir rota. Rota çatlak boyunca ara emniyet malzemesi yerleştirmek için oldukça bol seçenek sunuyor.

3. Çaylak Rotası: Bu bölgedeki ilk geleneksel lider solo tırmanış denememi bu rotada yaptım. Rota 50 m. uzunluğunda. Rotanın ilk metreleri V+ derecelik bir zorluğa sahip ve ilk 30 metresi bu şekilde devam ediyor diyebilirim. Boşluk hissinin fazla olduğu bu ilk metreler ne yazık ki ara malzeme yerleştirme açısından da oldukça zayıf. O yüzden bu ilk solo tırmanışım biraz uzun sürdü. Rotanın bir diğer can sıkıcı yanı kaya yüzeyinin çok keskin bir yapıda olması, kaya yüzeyindeki minik çıkıntılar diken gibi parmaklarınıza batıyor ve ufak bazı kesiklere sebep olabiliyor. Zorlu ilk 30 - 35 metreyi gerinizde bıraktıktan sonra rota setli bir yapıda devam ediyor. Setler arasındaki kısa düz yüzeylerde kolay hamlelerle yapılan bir tırmanışla rota bitiyor. Yukarıda istasyon kurabileceğiniz uygun alanlar var. Yürüyerek arka taraftan aşağı inmek de mümkün.

4. Öğle Arası Rotası: Rota 50 m. uzunluğunda. İlk tırmanışı geleneksel solo tırmandım. Rotanın giriş kısmı zor birkaç hamle gerektiriyor. VI derecelik hamleler ile giriş kısmını tırmandıktan sonra rota görece kolaylaşıyor, V derecelik etaplarla bir süre daha tırmandıktan sonra son 15 metrelerde de setler arası kolay tırmanışlarla istasyon kurabileceğiniz güvenli bir alana ulaşarak rotayı tamamlıyorsunuz. İniş arka taraftan yürünerek yapılabiliyor.

5. Kartal Yuvası Rotası: Rota 40 m. uzunluğunda ilk tırmanışı geleneksel lider tırmandım. Rotanın ilk 30 metresi büyükçe bir çatlağı takip ediyor. Bu eteplar V derece zorluğunda boşluk hissi yaşatan keyifli bir tırmanış. 30m. sonunda bir sette büyükçe bir kuş yuvası var. Yuvaya zarar vermeden burayı da geçtikten sonra rotanın kalan son 10 metresi III- IV derece setler halinde yükseliyor. İniş arka taraftan yürüyerek yapılabiliyor.

6.Kale Duvarı Rotası: Tope rope bir rota, 25 m. uzunluğunda, bölgedeki en zor rota olma ünvanına sahip olabilecek bir rota diye tahmin ediyorum. İstasyon noktasını oluşturup ip inişi yaparak rotayı temizledim, sonrasında bir tırmanış denemem oldu ancak ilk metrelerde pes etmek zorunda kaldım. Rota şimdilik benim limitlerimin üzerinde. İstasyonu kurmak için arka taraftan yürüyerek yukarıya çıkılabiliyor. İki sikke ve kayaya dolayabileceğiniz bir perlon ile istasyonu kurabilirsiniz. Bu yüzden birkaç tane rota açılabilir ve sanıyorum zorluk bakımından bölgedeki diğer rotalardan daha zorlu rotalar (VII -VIII dereceler) çıkacaktır. Kaya yapısı oldukça sağlam ve pürüzsüz denebilecek bir yüzeye sahip, ayrıca bu yüz boltlamak için de son derece uygun.

7. Yıl Sonu Rotası: Rota 40 m. uzunluğunda. İlk tırmanışı Nilgün Dumanlar ile birlikte gerçekleştirdik. 2019 yılının son tırmanışı olduğu için adına Yıl Sonu Rotası dedik. Rotanın girişi zor birkaç hamle gerektiriyor. Tırmanışın başladığı ilk metreler aynı zamanda rotanın kilit kısmı kafanızın üzerinde hafif negatif olan bir yüzeyi geçerek yükselmek gerekiyor. İlk 25 metresi V, VI derece, devamındaki son 15 metre setler arası yüzeylerde tırmanışlarla III - IV derece devam ediyor ve sonrasında istasyon kurabileceğiniz güvenli bir alana ulaşıyorsunuz. İniş arka taraftan yürüyerek yapılabiliyor.

8. Boltlu Eğitim Rotası: Bölgede bir de Zirve Dağcılığın boltlamış olduğu bir eğitim rotası mevcut. Rota  lider tırmanış eğitimi için düşünülmüş. 5 metre kadar yüksekliğinde, 3 ara bolt ve istasyon boltlarıyla hazırlanmış minik, basit ve kısa bir rota. Tırmanışa yeni başlayanlar ve çocuklar için son derece uygun. Biz bu rotayı minik kızımızın top rope tırmanışları için kullanıyoruz.

Kemal Dumanlar

Bodrum 2020

kemaldumanlar[at]gmail[nokta]com